Hidrojen Teknolojileri Yol Haritası Ve Uygulama Planı Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

Tüm dünyada enerji güvenliği, iklim değişikliği ve küresel rekabet nedenleri ile enerji teknolojileri alanında büyük bir dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Bu bağlamda, küresel ölçekte çevresel ve ekonomik riskler nedeniyle net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmek için birtakım önlemler alınmaktadır. Bu kapsamda hedeflenen amaçlar ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma için hidrojen teknolojileri ön plana çıkmaktadır.

Ülkemizin rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak amacıyla, faaliyet alanları kapsamında yeni ürünler üretmeyi, var olanları geliştirmeyi ve dünya lideri yapmayı görev kabul eden TENMAK; hidrojen teknolojilerini masaya yatırmak için tüm paydaşların katılımı ile hidrojen teknolojilerinin ve uygulamalarının geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi kapsamında, ulusal düzeyde yol haritası ve uygulama programı oluşturulması gerekliliğinden hareketle "Hidrojen Teknolojileri Yol Haritası ve Uygulama Planı Tanıtım Toplantısı”nı 19 Ocak 2022 tarihinde çevrimiçi olarak düzenledi.

Kurum Başkanımız Sayın Prof. Dr. Abdulkadir BALIKÇI toplantının açılış konuşmasında;  “Küresel ölçekte, net sıfır emisyon hedefine 2050 yılına kadar ulaşabilmek için çeşitli adımlar atılmakta, Avrupa Birliği “Yeşil Mutabakat” kapsamında politikalar geliştirilmekte ve eylem planları oluşturulmakta olduğunu, Ülkemizde de Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu” oluşturulmasına yönelik 16 Temmuz 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayınlandığını, bu amaçla, hidrojen teknolojilerinin ve uygulamalarının geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi kapsamında, ulusal düzeyde yol haritası ve uygulama programı oluşturulmasının kritik önem taşıdığını” ifade etti.

Sayın Balıkçı hidrojenin geleceğin yakıtı olduğuna dikkati çekerek “Sürdürülebilir ekonomik kalkınma yolunda; karbonsuzlaşma hedefine ulaşmayı sağlayacak önemli çözümlerden biri olan hidrojen, geleceğin yakıtı olma yolunda teknolojik gelişimini sürdürmektedir. Bilindiği üzere, sanayi faaliyetlerinde karbon yoğunluğunun azaltılması için hidrojen enerjisinin kullanımı küresel ölçekte tartışılan bir konudur. Fosil yakıt kullanımının bir dizi önlem ile sınırlandırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr ve güneş enerjisi üretiminin hava koşullarıyla sınırlı olması, diğer enerji kaynaklarındaki kapasite yetersizliği ve enerji depolama alt yapısının artırılmasına duyulan ihtiyaç hidrojen teknolojilerini ön plana çıkarmaktadır.” diye konuştu.

Sayın Balıkçı, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun, ülkemizin rekabet gücünü artırmak için çalışmalarına devam edeceğini vurgulayarak şunları kaydetti:  “2021 yılı itibarıyla dünyada yaklaşık olarak 70 milyon ton olan hidrojen tüketim düzeyinin 2050 yılına kadar yedi katını aşarak 500 milyon tonu geçmesi beklendiğini ve tamamına yakını fosil kaynaklardan sağlanan bu tüketimi karbondioksit emisyonlarını azaltarak karşılamak için dünya çapında “hidrojen değer zincirini”  oluşturmak önem taşımaktadır. TENMAK, ülkemizin bu alandaki rekabet gücünü artırmak için çalışmalarına devam etmektedir. ”

Açılış konuşması sonrasında TENMAK Yürütme Kurulu Üyesi Sayın Prof. Dr. İbrahim DİNÇER “Why Hydrogen Energy” başlıklı hidrojen teknolojileri konusunda detaylı ve ilgi gören bir sunum gerçekleştirdi.

Sektörden Hidrojen Trendleri Sunumları” başlıklı ilk oturumda;

 GAZMER yetkilisi Mehmet Kürşat MARANCI “Doğal Gaz Sistemlerinde Hidrojen”, BOTAŞ Uluslararası Projeler Müdürü Duygu DOĞAN “ BOTAŞ Hidrojen Çalışmaları”, Güney Marmara Kalkınma Ajansı adına Mehmet Volkan DUMAN “Yeşil Mutabakat Eylem Planı 2021”, TÜPRAŞ Ar-Ge Müdürü Ersen ERTAŞ “ TÜPRAŞ Stratejik Dönüşüm Yol Haritası Yeşil Hidrojen İş Planı” ,Vestel Savunma Sanayi A.Ş. yetkilisi İbrahim PAMUK “Vestel Savunma Sanayi Hidrojen ve Yakıt Pili Teknolojileri Çalışmaları” konulu sunumlarıyla etkinliğe katılım sağladılar.

 “Hidrojen Teknolojileri Yol Haritası Tanıtımı” başlıklı son oturumda ise;

TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsünde görev yapan araştırmacılardan, Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Fehmi AKGÜN “Hidrojen Teknolojileri Yol Haritası ve Uygulama Planı Genel Tanıtımı”, Dr. Işıl IŞIK GÜLSAÇ “Hidrojen Üretimi”, Namık ÜNLÜ “Hidrojen Depolama ve Dağıtım”, Doç. Dr. Fatma Gül BOYACI SAN “Hidrojen Kullanım Teknolojileri Yol Haritası ve Uygulama Planı” konulu sunumları ile katkı sağladılar.

"Hidrojen Teknolojileri Yol Haritası ve Uygulama Planı Tanıtım Toplantısı” kamu ve özel sektör ile akademik camia tarafından ilgiyle karşılanarak bine yakın çevrimiçi ziyaretçi tarafından takip edilerek yoğun ilgi gördü.

Toplantıyı kaçıranlar ile tekrar izlemek ve sunumlardan faydalanmak isteyenler için canlı yayın kaydı Tenmak Başkanlık Youtube kanalına eklenmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=WVtSOc_H_28