Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından, İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesi ile belgelendirildi. TENMAK, Türkiye’nin inovasyon yapan, teknoloji geliştiren kurumu olarak İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesini alan ilk ve tek kamu kurumu oldu.
TSE Merkez Yerleşkesinde düzenlenen belge törenine, TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahin, TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı ve TENMAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Çevik ile diğer yetkililer katıldı.
Belge töreninde konuşan TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, “Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) yeni bir kurum. Ar-Ge faaliyetlerimiz dışında, Türkiye’de kendi alanıyla alakalı yürütülen AR-GE faaliyetlerinde koordine etme ve fonlama ile alakalı bir görevimiz var. Bununla beraber bakanlığımıza enerji politikalarıyla alakalı destekler veriyoruz. Bizim işimiz inovasyon yapmak, teknoloji geliştirmek.” dedi.
Balıkçı, “Standardizasyon ve kalite önemli çünkü bizim yapmış olduğumuz işler, hizmetler ve faaliyetlerin hepsinin belli standartlara uyması lazım. Bizden hizmet alan birçok kurum ve insan var. Aynı hizmeti aynı kalitede vermemiz gerekiyor. Yapmış olduğumuz inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarında da sistematik olarak yapmamız gerekiyor. O yüzden kalite belgeleri bizim açımızdan önemli. Bundan sonraki süreçte de TSE ile beraber bu belgenin sürdürülebilir halde devam etmesini ve standartların yakalanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı’ya TS EN ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesi’ni takdim eden TSE Başkanı Şahin ise, Enstitü’nün kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Belgelendirme faaliyetlerinde Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyacı olan, standartlar çerçevesinde yeni alanlara da girmek suretiyle faaliyetlerini yürüttüklerini vurgulayan Şahin, “TS EN ISO 56002 standardı çerçevesinde İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesi, yeni çalışma alanlarımızdan bir tanesini oluşturuyor. Bu belgeyi ilk alan kamu kurumu olarak sizleri ve ekibinizi tebrik ediyorum. Umuyoruz ki bu diğer kamu kuruluşlarımıza da örnek olacak.” dedi.
İnovasyon Yönetim Sisteminin katkılarına değinen Şahin, “Sistem, artan büyüme, gelirler, karlılık ve rekabet gücüne katkı sağlamaktadır. Kuruluşlara daha az maliyet, artan üretkenlik ve kaynak verimliliği sağlar, geliştirilmiş sürdürülebilirlik ve dayanıklılığına da yardımcı olur. Bu yönetim sistemi, kullanıcıları, paydaşları ve diğer ilgili tarafların memnuniyetini de özellikle artırmakta. İşletmelerimiz ya da kuruluşlarımız için en önemli faydalarından birisi de inovasyon kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır.” diye konuştu.
TS EN ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sitemi ile amaçlananlar:
Enerji, nükleer ve maden teknolojileri alanlarındaki Ar-Ge çalışmalarında dünyada öncü kuruluşlardan biri olmak üzere çıktığımız yolda; çok değişkenli ve muğlak bir ortamda bütün dünyanın lisan birliğinde eşitlendiği farklı dil, ulus, kıtadan uzmanların deneyim ve katkılarıyla hazırlanmış uluslararası standartlara uyumlu bir şekilde ilerleyerek bu ekosistemle bütünleşmek, aynı zamanda işbirliği sağlayarak bulunduğu değerin seviyesini ölçmek ve sistemdeki yerini değerlendirmek.
İnovasyon çağında başarıyı yakalayabilecek yapılar kurarak, değer yaratmaya ilişkin perspektifler geliştirmek ve inovatif yönetim anlayışıyla Kurumda çalışanların yeteneklerini kullanabileceği, ilgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren, buluşçu bir yönetim sistemini uygulamak.
Ulusal ölçekte yenilik ekosistemi ve değer zinciri geliştirmek, ülkemizin teknoloji ihtiyacını karşılayacak inovasyonlar ve dışa bağımlılığı azaltacak yerlileştirme çalışmaları yapmak.
Yürütülen faaliyetler çerçevesinde, belirsizlikleri yönetme becerisi ve desteklediği Ar-Ge ve Ür-Ge projeleri sonrasında ticarileşen ürünleri ile sürekli büyümek ve kendisi gibi araştırma kurumları içinde rekabet gücünü her geçen gün daha da artırmak.
Kurumsal inovasyon yönetim sistemini ISO 56000 İnovasyon Yönetimi standardlar serileri eşliğinde kurarak, bilimsel ve sosyal değer üreten, yenilikçi sonuçları sürdürülebilir şekilde sürekli geliştirerek ülkemize ve hayata değer katmak.