Gıda Araştırmaları Laboratuvarları
Laboratuvarlar
Sonuç bulunamadı
Gıda ışınlama teknolojisi, gıdalarda kalitenin korunması, hijyen sağlanması ve muhafaza süresinin uzatılması için geliştirilen bir teknolojidir. Bu teknoloji pastörizasyon, konserve ve dondurma yöntemleri gibi fiziksel bir uygulamadır. Yürütülen araştırmaların temel hedefi; gıda ışınlama teknolojisinin gıda endüstrisinde uygulamaya konulmasını sağlamak için gerekli temel araştırmaların yapılması, uluslararası yöntemler kullanılarak ışınlanmış gıdaların tespit edilmesi, gıda güvenilirliği, izlenebilirliği ve tağşişin tespit edilmesinde nükleer analitik tekniklerin uygulamasının yaygınlaştırılması, gıda üreticisi ve ihracatçısının, üniversitelerin, araştırma enstitülerinin, yasal düzenlemeden sorumlu kamu kuruluşlarının ve halkın gıda ışınlama konusunda bilgilendirilmesi, eğitim ve danışmanlık hizmetinin verilmesidir.
Bu kapsamda Gıda Işınlama konusundaki faaliyetler üç laboratuvarda yürütülmektedir;
Gıda Kimyası Laboratuvarı
Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvarı
Işınlanmış Gıdaların Tespiti Laboratuvarı
Gıda Kimyası Laboratuvarı
Gıda Kimyası Laboratuvarı’nda yürütülen çalışmalarda; ışınlama sonrası gıda kalitesi ile ilgili gıda bileşenlerinde ortaya çıkması muhtemel değişiklikler, gıdanın kimyasal bileşiminde değişikliğe yol açmayacak uygun ışınlama dozları, duyusal kalite kriterlerinin değişmesini önleyecek ışınlama dozları, ışınlama uygulaması ile kombine halde kullanılabilecek diğer teknolojiler ve gıda ışınlama teknolojisinin gıda sanayiinde karşılaşılan sorunların çözümünde kullanılabilmesi araştırılmaktadır.
Işınlanmış Gıdaların Tespiti Laboratuvarı
Artan uluslararası ticaret, ülkeler arasındaki yasal düzenlemeler ve ışınlanmış gıdaların açıkça etiketlenmesi için oluşan tüketici talebi, ışınlanmış gıdaların tespiti için metotların geliştirilmesi gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla, ışınlanmış gıdaların tespitine yönelik Avrupa Birliği-CEN tarafından yayınlanan standart metotlardan olan DNA Komet metodu bu laboratuvarda uygulanmaktadır.
Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvarı
Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvarı’nda, gıdalardaki bozulma etmeni ve insan sağlığını tehdit eden gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların ışınlama işlemi ile inaktive edilmesi ve halk sağlığı açısından güvenilir gıda üretimine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca ışınlanmış gıdaların tespitine yönelik olarak, mikrobiyolojik yöntemlerin kullanılması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Gıda ışınlama teknolojisinin tüketici sağlığı açısından sağladığı en büyük avantaj üründe herhangi bir kalıntı bırakmamasıdır.
Bu sayfa 18 September 2025 17:22 tarihinde güncellendi
