Gıdalarda Işınlama Teknolojilerinin Kullanımına Dair Bilgilendirme

Gıdalardaki mikroorganizmaları imha ederek, gıda kaynaklı hastalıkları engellemek ve gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmaları yok ederek gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla birçok gıda muhafaza yöntemi geliştirilmiştir ve geliştirilmeye devam edilmektedir. Gıda muhafazasına yönelik olarak geliştirilen uygulamalardan birisi de gıda ışınlamadır.

Gıda ışınlama temel olarak, gıda maddesine yeterli dozda iyonlaştırıcı radyasyon uygulanması işlemidir ve bu işlem sırasında gıdanın radyoaktif hale gelmesi, radyoaktif bir bulaşma veya radyasyonun gıda içinde kalması gibi durumlar söz konusu değildir.

Gıda ışınlama, AB direktifleri ile uyumlu şekilde çıkartılan 3 Ekim 2019 tarihli ve 30907 Sayılı Resmi Gazete’de Gıda Işınlama Yönetmeliği ile düzenlenmektedir.

Avrupa Birliği ülkelerinde 26, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 50, Çin’de 200’ün üzerinde ışınlama tesisi bulunduğu kayıtlara geçmiştir. Ülkemizde iki adet ışınlama tesisi bulunmaktadır. Işınlama teknolojisinin kullanıldığı ihraç ürünlerimiz arasında baharat, aromatik bitkiler ve kanatlı eti yer almaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ışınlanmış gıdalara tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla uluslararası kullanımı olan “radura” sembolü koyma zorunluluğu vardır.